середа, 26 червня 2019 р.

Рибалочка


Пливуть собі та співають; 
Рибалка літає... 
А попереду отаман 
Веде, куди знає.
Тарас Шевченко "Іван Підкова"

Рибалочка має чимало синонімів — водомороз, плавневий дятел, іванок. Назва «водомороз» також вживається в словниках української мови.

За присутністю рибалочки можна судити про стан води - він оселяється винятково неподалік чистих водойм. Враховуючи постійне зростання забрудненості водойм, чисельність цього виду-індикатора на більшій частині території Європи скорочується. В Україні рибалочка гніздиться майже на всій території, крім Кримського півострова і високогір'я Карпат, хоч в Криму спостерігались окремі випадки гніздування. Регулярно зимує в окремих районах півдня країни та локально біля незамерзаючих водойм по всій території країни.


Щойно Ви почули, як співає «Рибалочка» 

Зверніть увагу яка милозвучна назва птаха українською!
Іншими мовами птах називається:
Англійською:  «Common kingfisher»
Латинською:  «Alcedo atthis»
Російською «Обыкновенный зимородок»


Невеличкий птах, трохи більший за горобця. Блискуче темно-голубе оперення його верхньої частини тіла контрастує з рудою нижньою частиною. Вражає довгий дзьоб. 

Прилітають до нас рибалочки у березні-квітні, оселяються біля водойм, де є схили або круті береги. Протягом місяця Рибалочка риє нору, яка і є гніздом птаха, в якій у квітні-червні відкладає по 3-7 яєць. Вхід до нори завжди над водою, але добре замаскований. 

Закінчивши «виховання» першого виводку пташенят, рибалочки часто вдруге відкладають яйця і таким чином «виводять» малюків двічі за літо.


Опис
Довжина тіла – 16 см
Розмах крил – 24-26 см
Вага – 36-46 г
Тривалість життя – до 15 років

Рибалочка має яскраве оперення, зверху блискуче, блакитно-зелене, з дрібними світлими цяточками на голові та крилах, знизу іржасто-руде. Смужка через око до потилиці і шийку світлі. Голова велика, дзьоб довгий і прямий, крила і хвіст короткі. Самець і самка однакові за забарвленням, але самці трохи більші за розміром і яскравіші. Пересувається тільки за допомогою крил, оскільки має короткі лапки, не призначені для тривалого переміщення. Оперення рибалочки зблизька виглядає тьмянішим; його яскравість досягається через заломлення світла пір'ям.

Спосіб життя

Дорослий рибалочка живе на самоті на своїй домашній ділянці, яка неодмінно включає відрізок берега річки або струмка довжиною близько 1 км. Якщо на вподобаній птахом ділянці з'явиться чужинець, поєдинку між ними не оминути. Бій починається зі стрімких погонь над водною гладдю, і в запалі бійки, супротивники, вчепившись один в одного, нерідко падають у воду. 

Суворою зимою рибалочка покидає свої угіддя і відкочовує на південь на відстань до 2000 км (настільки далекі перельоти трапляються, втім, нечасто), а навесні повертається на свою територію. У раціоні рибалочки переважають дрібні рибки довжиною 3-5 см, на яких він полює із засідки, проте при нагоді пернатий риболов не проти поживитися дрібними рачками, комахами, жабами і пуголовками. 


Нерухомо всівшись на навислу над водою гілку або очеретину, а на морському березі - на камені або хвилерізі, рибалочка пильно видивляється здобич. Побачивши жертву, він стрімко падає в воду, на мить пірнає і зі спійманою рибкою в дзьобі повертається до нірки або на свій спостережний пункт. 

Енергійні помахи коротких сильних крил дають йому змогу швидко піднятися в повітря. Свою здобич птах приглушує кількома ударами об гілку, після чого перехоплює дзьобом так, щоб проковтнути її головою вперед.


Немає коментарів:

Дописати коментар